Ikväll åker jag ner mot Skåne för att medverka vid skolkonferensen #afkMalmö 18-19 oktober som arrangeras av personer inom nätverket Skolvåren. De hade även ett event i våras i Varberg, som jag tyvärr missade. Denna gången är jag dock på plats och ska presentera lite tankar kring vad en lärande organisation kan innebära. Jag kommer att göra det i ett pecha kucha format, och tankarna är delvis mina egna, min skolas och det utvidgades kollegiets.

Det här är direkt saxat från Skolvåren.

”#skolvåren startade som en hashtag på Twitter under hösten 2012 och resulterade i ett initiativ med tankar om att samla skoldebatten för att ge den kraft, föra upp debatten på systemnivå och på allas agenda i februari 2013. Politiska utspel om skolan hade avlöst varandra och ökad aktivitet i sociala medier vittnade om att gränsen var nådd. Därför startade fyra kvinnor #skolvåren, ett forum de upplevde saknades i den övergripande diskussionen om lärande. De såg ett behov av att skolutvecklare, människor inom skolvärlden, såväl som föräldrar, näringsliv och ideella sektorer behövde mötas för att gemensamt lyfta Sveriges skola.”

Anledningen till att jag vill prata om vad en lärande organisation innebär är att jag har blivit lite trött. Jag har blivit lite trött på att alla kan enas om några framgångsfaktorer för att ha en framgångsrik skola, eller en lärande organisation. Men det känns som något saknas. För mig är det så himla tydligt att många av skolans utmaningar idag handlar om oss vuxna som arbetar i och runt skolan. För att höja oss, och på systemnivå levla upp, tror jag att vi behöver prata mycket mer om den lärande organisationen och dess recept, och varför inte fler vill vara med och laga. Detta trots att alla verkar veta receptet.

Jag har även börjat tröttna rejält på skoldebatten, på både politiskt och twitter-ankdammiskt plan. Den ena sidan (ska låta det vara osagt vilken) verkar tro att den andra vill att barnen inte ska lära sig något och bara flyta runt i skolbyggnaden utan något vuxenansvar, medan den andra replikerar med att den första sidan vill förtrycka barn och ärra dem för livet. Anledningen till att jag åker till Skolvåren är för att prata om den lärande organisationen. Men också för att jag tror att det blir ett tillfälle att skärpa till oss lite och prata om de saker som spelar roll på riktigt.

För att få lite spridning på de här tankarna och för att ha något som kan leva vidare efter min Skolvåren, så tänkte jag dela med mig av en infograf som jag gjort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *